vineri, 12 februarie 2010

Organismele de gestiune colectiva - episodul 3

5.COPYRO – drepturi de autor in domeniul literar
COPYRO este fostul Fond Literar al Uniunii Scriitorilor, care s-a separat de USR ca urmare a aparitiei legii 8/1996 si ii reprezinta pe titularii de drepturi din domeniu, scriitori, ziaristi, dramaturgii, scenaristi, etc. Chiar daca are o vechime destul de respectabila, societatea nu a reusit sa se impuna in fata utilizatorilor si a celorlalte OGC-uri, fiind un fel de oaie neagra, fiind cunoscuti ca cei care au mereu pretentii exagerate si blocheaza negocierile. Din pacate nici managementul lor nu este tocmai cel mai performant iar edificator pentru comunicarea lor este website-ul www.copyro.ro. Au fost membri CISAC, de unde au plecat pe usa din dos dupa o poveste urata cu un e-mail de la CISAC modificat fraudulos si prezentat ca proba. Mai sunt inca membri ai federatiei asociatiilor de scriitori, IFFRO.

6.UPFAR-ARGOA – drepturi conexe ale producatorilor audiovizuali
UPFAR-ARGOA, acronim pentru Uniunea Producatorilor de Film şi Audiovizual din Romania, ii reprezinta pe producatorii din audiovizual, producatori de film si importatori si a fost infiintata in 1999. O perioada se parea ca organizatia va reusi sa se impuna, mai ales pentru ca reprezenta si puternica organizatie internationala de profil AGICOA. Din diverse motive (lipsa de fonduri, de personal specializat) UPFAR-ARGOA n-a reusit sa devina un OGC de succes, iar urmarea a fost pierderea mandatului AGICOA, care a ales sa intre in Romania pe cont propriu. Este foarte posibil sa-si piarda majoritatea membrilor in favoarea AGICOA si sa dispara in cativa ani. Ramane de vazut!

7.AGICOA – drepturi conexe ale producatorilor audiovizuali
AGICOA reprezinta cam aceeasi categorie de titulari de drepturi conexe ca si UPFAR-ARGOA, dar are avanatajul de a fi o organizatie de traditie si de succes in Europa, unde este un jucator de categorie grea in piata audiovizualului. AGICOA a primit avizul de functionare abia anul trecut in Romania, asa incat nu pot spune nimic despre activitatea lor. Dar judecand dupa traditia si activitatea lor in Europa ne putem astepta sa fie un jucator redutabil.
Website-ul lor este www.agicoa.ro


8.ADPFR – drepturile conexe ale producatorilor de fonograme
ADPFR, Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania a aparut in 2006 ca urmare a refuzului UPFR de a primi mai multi producatori romani, mai ales pe cei care ofereau preponderent manele. Ca urmare a aparut ADPFR care totusi nu colecteaza singur, intrucat legea spune ca societatea care are repertoriul majoritar este colector unic. Totusi activitatea lor este un spin in coasta UPFR iar aparitia lor ar trebui sa constituie o lectie pentru celelalte OGC-uri.
Website-ul este www.adpfr.ro

9.VISARTA – drepturi de autor in domeniul artelor vizuale
VISARTA a fost infiintata in 1999 si ii reprezinta pe artistii plastici, pictori, sculptori, desenatori, pe arhitecti, fotografi, etc. Desi este o societate mica, si avand un repertoriu de opere greu gestionabil si in afara circuitului banilor din showbizz, VISARTA a profitat de sumele colectate de celalalte OGC-uri care sunt colectori unici pe diferite domenii si a reusit sa distribuie mereu bani catre membrii sai, chiar daca nu e vorba de sume mari, ca cele din muzica. Dintre societatile mici este cea care este cea mai activa si cu care se colaboreaza cel mai bine in negocieri.
Website-ul lor este www.visarta.ro.

10.PERGAM – drepturi de autor
Ultimul OGC sosit in piata si cel mai exotic, cu un nume din istoria antica, este PERGAM, Societatea Autorilor şi Editorilor Români de Opere Stiintifice, OGC infintat de catre profesorul universitar Viorel Ros, cel mai cunoscut teoretician al dreptului de autor, ca disciplina juridica. Deocamdata acest organism este mai mult o curiozitate si un experiment stiintific, ramanand de vazut cum se va putea sustine financiar.
Website-ul este www.pergam.ro

Un comentariu:

  1. Buna ziua, as dori sa stiu daca in domeniul literar autorii au astazi de ales intre COPYRO si alt organism de gestiune colectiva? Sau nu ai incotro, colectarea individuala fiind si mai complicata...Va multumesc

    RăspundețiȘtergere